به گزارش صدای بورس،نه اوکراین و نه تایوان، هیچ کدام کشورهای کم اهمیتی در صحنه جهانی نبوده و نیستند و به همین دلیل، تغییر در نظم ژئوپولتیک در رابطه با این دو کشور، ابعادی جهانی هم خواهد داشت: اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان گندم و روغنهای گیاهی در جهان است و تایوان هم بزرگترین تولیدکننده تراشههای رایانهای در جهان.
اما از تنش نظامی-سیاسی میان چین و تایوان چه میدانیم و در روزهای آتی، باید منتظر کدام خبرها در این خصوص باشیم؟
زیر سایه «اژدها»
نقطه آغاز درگیری و تنش میان تایوان و چین، به نیمه نخست قرن بیستم بر میگردد.
در سال ۱۹۴۹ میلادی، چین هنوز هم در آتش جنگ جهانی دوم و آشوبِ پس از آن میسوخت و از جمله، گروههای سیاسی هنوز برای در اختیار گرفتن سکان اداره کشور با یکدیگر درگیر بودند.
«مائو تسه تونگ»، بنیانگذار «جمهوری خلق چین»، در نهایت موفق شد «چیانگ کای شک»، را شکست بدهد و این دومی، به تایوان گریخت و در آنجا حکومتی مستقل و نزدیک به آمریکا ایجاد کرد.
چینیها و تایوانیها عملا به یک ملت در دو سرزمین بدل شدند، حال آنکه فاصله دو کشور ۱۷۰ کیلومتر مسیر دریایی بیشتر نیست.
تا سال ۱۹۸۷ میلادی، تایوانیها حتی اجازه نداشتند برای دیدار بستگانشان به خاک اصلی چین سفر کنند.
علاوه بر این، تایوان در حالی بر استقلال خود از چین تاکید داشته و دارد که چینیها حق برخورد نظامی در صورت اعلام استقلال تایوان را برای خود محفوظ در نظر گرفتهاند.
امروز هم تنها ۱۳ کشور در جهان، تایوان را بهعنوان یک کشور مستقل به رسمیت میشناسند که در واقع بدان معنی است که تایوان در عمل کشوری مستقل شناخته نمیشود.
چین علیه تایوان آرایش نظامی گرفت.
چین چه میگوید؟
اما در حالی که این تنش امروز و دیروز ایجاد نشده، چرا حالا همه از احتمال حمله نظامی چین به تایوان صحبت میکنند؟
ماجرا از این قرار است که «نانسی پلوسی»، رییس دموکراتِ مجلس نمایندگان آمریکا، همین چند روز قبل به تایوان سفر کرد، آن هم در حالی که چین به شدت مخالف این سفر بود و آمریکا را تهدید کرده بود «که با آتش بازی نکند.»
رییس مجلس نمایندگان آمریکا بلندمرتبهترین مقام آمریکایی بود که در طول ۲۵ سال اخیر به تایوان سفر میکرد.
چینیها ۲۵ سال پیش به اندازه امروز قدرت نظامی و اقتصادی نداشتند که به سفر یک مقام آمریکایی به تایوان اعتراض کنند.
اما سفر «نانسی پلوسی» به تایوان چه یک بهانه برای چینیها بوده باشد و چه یک امر واقعا حیثیتی، چین حالا شدیدترین پاسخ ممکن را داده و مشخص هم نیست که در ادامه چه خواهد کرد.
تا لحظه تنظیم این گزارش، خبرها حاکی از آن هستند که ۶۸ جنگنده و ۱۳ ناو چینی از خط میانی تنگه تایوان عبور کردهاند و البته موقعیت آنها به گونهای است که در واقع تایوان را تحت محاصره قرار دادهاند.
به گزارش تجارت نیوز ،روزنامه چینیِ «گلوبال تایمز» هم گزارش داده که برای نخستین بار قرار است موشکهایی از خاک چین شلیک شود که از آسمان تایوان عبور خواهند کرد.
نظر شما